Jörgen Lööf

Affärsmodell för energigemenskaper skonar klimatet och skapar lönsamhet

2023-03-22

Elmarknaden är stadd i stark förändring. Vanliga privatpersoner kan bidra till att förhindra kapacitetsbrist i elnätet. Dessutom kan den egna produktionen av förnybar el samt lagring bli lönsam för dem själva. Det menar Jörgen Lööf, vd för medborgarinitiativet ElectriCITY.

Energigemenskaper är ett sätt för privatpersoner och företag att gå samman med grannar i närliggande fastigheter kring energiproduktion, effektivisering och snart också lagring. Tidiga på bollen med att skapa en energigemenskap var ElectriCITY, ett medborgarinitiativ som bildades i Hammarby Sjöstad, Stockholm 2015. Sedan dess har hälften av Sjöstadens bostadsrättsföreningar energieffektiviserat, investerat och sänkt sina energikostnader med upp till 70 procent.
På Fastighetsenergi 2023 kommer ElectriCITYs vd Jörgen Lööf att dela med sig av erfarenheter från initiativet och bjuda på sina bästa tips för en elmarknad stadd i stark förändring.

– ElectriCITY är en innovationsplattform som möjliggör samarbete mellan företag, akademier, myndigheter och engagerade medborgare. Jag kommer att berätta om hur medborgarengagemang väcks och hur vi samlats för att utbyta kunskap och att tillsammans genomföra lönsamma investeringar, säger Jörgen Lööf.
Jörgen menar att medborgare kan bidra vid kapacitetsbrist i elnätet. Egen produktion av förnybar el, samt längre fram lagring, är både ekonomiskt lönsamt och skonar klimatet. 

– Det är viktigt att energigemenskaper fortsätter att vara lokalt förankrade för att behålla en vi-känsla, en lägereld där vi möts och diskuterar teknik, affärsmodeller och engagemang, säger han.

Han kommer även att kommentera aktuella regelverk och hur de skulle kunna underlätta för energigemenskaper. Jörgen Lööf berättar mer om detta tisdagen 25 april 2023 15:20 på Fastighetsenergi 2023 på Stockholmsmässan.